woensdag 27 augustus 2008

21 bomschuiten uit Scheveningen


Dit verhaal kwam ik tegen: het is een verhaal over bomschuiten en daarom ik wil het u niet onthouden!

"De laffe vlucht naar Engeland 18 januari 1795 van Willem V
Op 18 januari 1795, s'morgens vroeg betrad Willem V .... de balzaal op het Binnenhof te Den Haag.
De leden van de Staten hadden zich er zwijgend verzameld. De afscheidsbrief die Willem V had willen voorlezen was lang. Ook deelde hij mede dat hij met zijn gezin naar Engeland zou vertrekken.
Hevig aangedaan stapte hij later in zijn koets en reed voor de laatste maal onder de stadhouderspoort door. Op het strand van Scheveningen lagen vissersschuiten klaar voor de vlucht ...die hem met zijn zonen in de ijzige kou naar Engeland zou brengen. Hij zou in de avond... volgens plan vertrekken.
Wilhelmina was met haar schoondochter Wilhelmina (de jongste dochter van de koning van Pruisen) en haar tweejarige kleinzoon (de later koning Willem ll) vertrokken op zondagmorgen 18 januari richting Engeland.
Om 09.00 uur was het vertrek uit Scheveningen, de pink was van de reder: Michel de Heijer.
Er reden 18 vrachtauto's op de Scheveningseweg, die de visserschuiten gingen bevoorraden.
De Oranjes trachten zoveel mogelijk mee te nemen in ballingschap.In Scheveningen lagen 21 bomschuiten gereed.Schilderijen, porselein en aardewerk, kunstvoorwerpen, sieraden, tafelzilver en veel kisten met geld werden aan boord gebracht, voor miljoenen....Vluchten over de Noordzee kon nu nog net.De stadhouder en zijn verwanten zouden liever zijn uitgeweken naar hun Nassause stamlanden, maar de weg naar Duitsland was afgesneden.

In de loop van de middag vertrok het gezelschap naar Scheveningen, overal op de duinen stonden, mannen, vrouwen en kinderen die zwijgend toekeken bij de inscheping van al die kostbaarheden.
Willem V vertrekt op zondag 18 januari 1795, geholpen door de Scheveningse schipper Roos richting Engeland. Hij vertrekt vanuit Scheveningen...met de woorden: 'ik ga maar ik kom weder.Het is middernacht als de pink Johanna Hoogenraadde de steven wendt en koers zet richting Engeland, het huis van Oranje-Nassau is in ballingschap gegaan."