zaterdag 31 januari 2009

Een levend schip voor de kust

.
Een levend schip voor de kust van Wijk aan Zee en Zandvoort. Met het blote oog waarneembaar. Een andere levende walvis betekende de redding van Jonah, als ik het verhaal tenminste goed begrijp. De tekening laat een mooi beeld zien van de redding. Er zijn meer tekeningen van de illustrator Gustave Doré te bewonderen, bekijk ze eens op uw gemak!

maandag 26 januari 2009

Radio Scheveningen


Zo stel je je Radio Scheveningen voor: oma met de kleinkinderen gekluisterd aan het oude toestel.
De werkelijkheid zag er iets anders uit wat is te zien op het filmpje van de uitbreiding van Radio Scheveningen
dat de officiële naam droeg van Scheveningen Radio . Het was van 1904 tot 1999 het radiostation van Nederland voor communicatie met schepen en anders dan de naam doet vermoeden de meeste tijd gevestigd te IJmuiden.

zondag 25 januari 2009

September 1835 naar Jarremuie





Naar Great-Yarmouth varen met een haringschuit of een zeillogger. Het schijnt nog altijd mogelijk te zijn. Zoek op het internet maar eens naar bedrijven die de rit in hun programma hebben en begin aan een voorouderlijk avontuur.....

vrijdag 23 januari 2009

Scheveningse bomschuiten



Pelion bij Egmond gezonken

Het is 15 september 1870.Dete Noordwijk op wacht staande militair ziet iets in zee drijven en ontdekt dat het een naar de kust roeiende sloep betreft. Hij schakelt alle reddingsinstanties in en reeder Engel Smit is zo goed een roeiboot te bemannen en de in gevaar verkerende roeiende sloep veilig aan land te helpen. Het blijkt om de equipage van het schip Pelion van gezagvoerder Walte te gaan dat op weg van Sunderland naar Nieuwediep, de avond daarvoor te 21.00 uren bij Egmond is gezonken. De drenkelingen worden aan land gebracht en van droge kleren en versnaperingen voorzien.

donderdag 22 januari 2009

De levensgeschiedenis van Thomas Lange


Op zoek naar een afbeelding van een brikschip, kom ik het verhaal tegen van scheepskapitein Thomas Lange van rond het jaar 1800. Verbazingwekkend waar de man en zijn schepen zijn heengevoerd in de loop van zijn leven. Heeft u eens een uurtje over, lees het op uw gemak eens door!
Zin in nog meer spannende zeeverhalen, klik dan hiernaast links op het blauwe balkje Koninklijke Rotterdamsche Lloyd. Prachtig werk!

Stranding in 1833

Je zal als kapitein van een aan de grond gelopen brikschip de 'Gravin Plate' maar la Mort zijn gedoopt. De toekomst ziet er somber uit. Dan verschijnen in de woeste zee de reddingsboten van Noordwijk en Katwijk. De operatie slaagt, de gehele equipage wordt gered. C'est la vie, ben je geneigd te roepen.

woensdag 21 januari 2009

maandag 12 januari 2009

Hr.Ms. Johan Maurits


We slaan een bruggetje van Kerstmis naar het Nieuwe Jaar en voor de afwisseling dit keer geen bomschuit maar een 'modern' fregat dat met Kerstmis 1953 de lange reis naar huis gaat beginnen om daar vervolgens op 6 februari 1954 aan te komen. Zie de fiere Johan Maurits bij aankomst te Amsterdam.