maandag 9 maart 2015

Bomschip van Leendert Parlevliet

Het gaat niet goed met het bomschip van Leendert Parlevliet zoals staat geschreven in de Oprechte Haarlemse Courant van 29 september 1804:
"het Bom-Schip van Schipper L. Parlevliet, is den 21 dezer op het  Robbeland in een Wrak gezeild, de Equipagie is doorVissersSchuiten geborgen, doch het Schip is ten eenemaal verbryseld; de Wind N. West."
Het blijft de schipper tegenzitten getuige de advertentie in de Rotterdamsche Courant van 21 maart 1815:

"*,* Op den 18 Maart 1815 is bij de Vijf Sluizen , nabij Vlaardingen, -over boord geslagen en verdronken , de Persoon JEROEN CORNELIS DE VINK, varende als Stuurman op het Schip, genaamd de Drie Gebroeders, Kaptein Leendert Parlevliet, komende uit Engeland; gekleed geweest, bij opgaaf van den Kaptein, met een wit Buis, bont Hembd , roode Doek om den Hals, nieuwe Schoenen met Strikken, ln de Zak een nieuw Engelsch Knipmes, met eenig Geld. De voornoemde Perfoon, bij opvissing, mogt ontdekken , vervoegt zich ten Huize van Kornelis  de Vink, op den Schotschendijk , Letter C , No, ico, te Rotterdam , zal voor ziine dienst genereus beloond worden."

Omtrent de personalia van de verongelukte stuurman is niets verder bekend.....een kandidaat voor deze persoon kan zijn de te Noordwijk geboren Jeroen Cornelisse Vink, gedoopt op 2 mei 1784, zoon van Cornelis Jeroens Vink en  Marijtje Jans Bel.

Er zijn nog meer berichten over zeelieden genaamd Parlevliet te vinden in de kranten.....misschien.... met een beetje geduld komt u hier binnenkort nog wat stukjes tegen.