zondag 17 april 2016

Stranding van de Margrita bij Katwijk 17 december 1849

In den morgen van den 18den dezer is bij Katwijk aan Zee, bet lijk aangespoeld van Harm Scholtens, den jongsten zoon van Kapt. K.J. Scholtens, die daags te voren, bij gelegenheid der stranding van de kotter Margaritha, met zijn broeder in de golven is omgekomen. Eergisteren is ook bet lijk van den oudsten zoon des Kapiteins, Jans Koop Scholtens, zijnde de stuurman van het schip, bij Noordwijk aan Zee op strand gevonden (Leydse courant 26-12-1849)

Een half uur noordwaarts van Scheveningen is gisteren gestrand de kof Margrita van Groningen , terugkeerende van Koningsbergen en bestemd naar Gent , kapt. K. J. Scholtens. Het vaartuig was met raapkoeken geladen. De reddingsboot van de Noord en Zuid-Hollandsehe reddingsmaatschappij is terstond na het ongeval in zee gegaan , doch door het breken van eene lijn kon men het schip niet dadelijk naderen .en de manschap kwam zelfs in dreigend levensgevaar. Andere reddingsmiddelen werden even vruchteloos beproefd, hetgeen niet weinig leedgevoel verwekte , daar men het angstgeschrei der equipage duidelijk vernam. Ten derden male waagde men hierop een kans, ofschoon het reeds donker was geworden : de wakkere Jan Plug begaf zich met zes visschers , te weten P. Kolk, A. Tuit, P. de Jong, A de Toet , K. Grontveld en de uitmuntende zwemmer G. van der Hak, in de reddingsboot. Men kan zich de verslagenheid verbeelden, toen, na kort tijdsverloop, bij de op last der strandvonders ontstoken vuren, bespeurd werd, dat de lijn op nieuw gebroken en de boot ledig gezien werd , dobberende op de onstuimige zee. In aller ijl waagden zich eenige kloekmoedige zwemmers , om, zoo mogelijk, aan hunne gezellen en de equipage van het schip hulp toe te brengen , hoewel velen allen reeds verloren waanden; men kan zich de vreugde van die zwemmers verbeelden, toen men van het schip hoorde roepen, en hierop werd met levensgevaar een wagen met paarden tot op eenigen afstand van het gestrande vaartuig gebragt, en mogt men de vreugde smaken de wakkere visschers met vier schipbreukelingen aan strand te zien brengen. De equipage had uit zeven koppen bestaan, Twee hunner, de stuurman en een matroos, zoons van den kapitein, waren over boord geslagen, juist toen de reddingsboot het schip was genaderd. De geredde schipbreukelinge zijn de kapitein, de matroos W. Hazenoot, de kok , V. Keijzer , uit Wildervank , H. ten Brink en de scheepsjongen H. ten Brink. Het schip, dat het eigendom van den kapitein is, behoort te Wildervank, te huis. De kapitein is, ten gevolge van een aan het schip bekomen lek, genoodzaakt geweest het te laten stranden. Z. K. H. de Erfprins is bij de stranding tegenwoordig geweest. H. M. de Koningin heeft heden morgen Scheveningen bezocht en door den heer geheim-hofraad von Wäkherlin, HDr. secretaris, aan den heer Behr, te Scheveningen , voor de schipbreukelingen een bankbiljet van f 100 doen ter hand stellen. Een edel menschen vriend , die van het ongeluk getuige was, heeft voor de schipbreukelingen aan eender veldwachters f 10 ter, hand gesteld. Naar wij vernemen , is het lijk van den stuurman bij Katwijk aangespoeld bron:  's GRAVENHAGE, 18 December. Groninger courant 18-12-1849 18-12-1849 )

In den morgen van den 18den dezer is bij Katwijk aan Zee , het lijk aangespoeld van Harm Scholtens, den jongsten zoon van Kapt. K. J. Scholtens , die daags te voren , bij gelegenheid der stranding van de kof Margharita , met zijn broeder in de golven is omgekomen. Gisteren is ook het lijk van den oudsten zoon des kapiteins, Jans Koop Scholtens, zijnde de stuurman van het schip, bij Noordwijk aan Zee op strand gevonden. bron:
Nieuwe Rotterdamsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad
24-12-1849
Ook Koop Jans Scholten, zijn afkomst en zijn nageslacht, ooit verzameld in vele archieven en in een blog samengevat, niet meer te traceren....toch mooi, dat digital stelsel. 

Er was eens........ooit heb ik dankzij de dagboeken van de Heer de Booij veel bijzonderheden over het reddingswezen in deze regio kunnen lezen. Veel erkenning toonde hij voor de inzet van Noordwijkse zeeliedenredder Jan van Kan.....de naar zijn boeken verwijzende links zijn helaas vandaag niet meer werkend.....misschien in een nabije toekomst? Wie red een blogger - drenkeling uit de nood? Brengt ze weer bij "De Bomschuit"in beeld?