zondag 26 oktober 2008

De noodlottige stranding van de logger Katwijk 47

In de nacht van 23 november 1919 strandt de Katwijkse logger KW 47 van schipper J. Ros op een zandbank twee kilometer ten noorden van Noordwijk. Er staat een sterke wind, de zee is hoog opgelopen en het zicht is slecht. De bemanning van de logger is in het want geklommen om droog te blijven en om hulp te roepen. Het hulpgeroep wordt opgemerkt en om 6.30 uur vertrekt schipper Dirk Admiraal met 10 roeiers en een reddingboot naar het strand. Men tracht bovenlangs naar de logger te varen om daar het anker te laten vallen, om zich vervolgens via de ankerlijn naar de logger te kunnen laten afzakken. Echter, door een grondzee belandt de reddingboot op zijn kop. Drie bemanningsleden, Leendert Hellenberg, Hendrik Vink en Jan Kramer, laten hierbij het leven. Reanimatiepogingen van dokter Hermanides en helpers mogen niet meer baten. Vervolgens ondernemen schipper Jan van Kan en 6 roeiers een tweede poging. Zij weten 8 opvarenden van de logger te halen. Matroos Hellenberg, een neef van de bij deze actie omgekomen Leendert Hellenberg, wordt levenloos uit het want gehaald.

zaterdag 25 oktober 2008

Katwijks glorie

Vandaag maar weer eens een prachtige opname van bomschuiten op het Katwijkse strand, verkregen via die fantastische beeldbank van het Leiden Gemeente Archief .

donderdag 16 oktober 2008

de kw 110 en de kw 107: noordwijk

Geen roman van Heijermans , maar de harde realiteit. Lees over het complot met de bomschuit 'Noordwijk" van reder Parlevliet. In Het Volk leest u het verslag van een risicovolle onderneming: Op Hoop van Zegen , maar dan in het écht!

woensdag 15 oktober 2008

de vliegende hollander


Op zoek naar 'Hellevaart' valt er een oud boekje uit de boekenkast. Een stoffig exemplaar uit 1881 met een boeiende titel: De krankzinnige violist of Dwars door Afrika! Geschreven door J. Hendrik van Balen met 12 houtgravuren van Charles Rochussen. J.H. van Balen [1851-1921] was geboren te Kralingen en na een leven als ambtenaar bij Waterstaat schrijver van- en uitgever van spannende jongensboeken en reisverhalen geworden. Dit boek, uitgegeven door Jack.G.Robbers te Rotterdam, begint met een verhaal van matrozen die aan dek een lied zingen: een lied naar een gedicht van van Lennep: De zoekmachine GOOGLE vist het lied zo uit de informatiezee: hier komt ie: [luid gezang dus voor je doorschakelt eerst het geluid zacht] De Vliegende Hollander.

zondag 12 oktober 2008

hellevaart

Om nog even verder te gaan in kunst en letteren! Van Johan W. Schotman heb ik een kopie uitgave van het boek "De Blinde Vaart"[1941]. Ook heb ik een exemplaar van "Hellevaart". Ik kocht het boekje een aantal jaren geleden voor 35 gulden, een ware rib uit mijn lijf maar ben nog altijd blij als ik het terug ontdek, want ik heb het zuinig opgeborgen. Het dichtstuk over de Katwijkse Geschiedenis waarover recent opnieuw verwoord is door Robert Haasnoot .Veel is er over deze geschiedenis geschreven.

Hier een gedeelte uit het werk Hellevaart:

Proloog:

Wij zijn als schepen: voortgedreven
op wind en zee, - we kunnen niet geven
de rechte reden van ons streven,
blindlings stuurt ons de drift van 't leven
aan 't eigen willen machtloos voorbij;
toch zijn we zeker dat we sturen,
richten den koers door den stroom der uren,
etten het roer naar de flitsende vuren
der kust en het wisselend tij.
.......
verder varen we naar de volgende bladzij:

collectie Kröller Möller

Het staat geschreven in het Vaderland van 9 december 1920: een recensie over de bomschuit in de collectie van mevrouw Kröller Möller

woensdag 8 oktober 2008

Zeehaven voor Noordwijk

Van badplaats naar visschersplaats.Het zou zo maar kunnen. Even de geldcrisis afwachten en dan voor 77.5 miljoen euro een haventje bouwen op 5 kilometer voor de Noordwijkse kust. Mag van mij. Alleen als het pleziervaart met bomschuitjes wordt. Terug naar het oprechte vakmanschap.
Mooi hoor: een timmerschuur om de bomschuiten te bouwen, kuipers, mandenvlechters, nettenboetsters en alle soorten andere vaklieden en kleine witte huisjes met een rood dak om in te wonen. En een bruine kroeg. Mens wat mooi! Op schaal het dorp Noordwijk aan Zee van twee eeuwen terug herbouwen: Ik ga er wonen, dat staat vast!!!!

vrijdag 3 oktober 2008

kunst uit huis Sonnevelt

In Rotterdam kom je als je de Haagse School zoekt via het Nederlands Architectuurinstituut terecht bij huis Sonnevelt. En Sonneveld of Zonneveld is weer de naam van een oud Noordwijks redersgeslacht en dan kom je via, al lijkt het niet heel logisch terecht bij een schilderij met bootjes op de zee en dan is het kringetje weer rond en zijn we terug bij: Blog debomschuit.